Regjeringen åpner for generell bevæpning av politiet
Regjeringen foreslår endringer i politiloven og åpner for at politiet skal bære våpen i daglig tjeneste. Skuffende, mener SV og Venstre.
Isabel Müller Eidhamar – Journalist — Journalist — Olav Døvik – Journalist — Journalist
– Vi foreslår i dag regler som gjør at politiet kan bære våpen i det daglige arbeidet, sier justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) på en pressekonferanse fredag.
Forslaget innebærer at Politidirektoratet bestemme om politiet skal være bevæpnet i daglig tjeneste. Det foreslås også at Politidirektoratet kan bestemme omfanget av bevæpningen.
Det er lagt opp til at Stortinget skal behandle lovforslaget før sommeren og at loven kan tre raskt i kraft.
– Når vi får så tydelige råd fra politiet om at dette trengs, og at dagens lovverk for bevæpning ikke er tilstrekkelig, så har vi valgt å lytte til det, sier Aas-Hansen til NRK.
Gjennom å legge fram et lovforslag om midlertidig generell bevæpning først, kan Stortinget alt nå etterleve flertallets ønske mens en grundigere prosess for å endre loven for politiets våpenbruk er under behandling.
– Vi skal ha en god og grundig prosess hvor politiet selv, politiorganisasjonene og folk der ute kan komme med innspill til hvordan dette skal innrammes i den permanente loven, lover justisministeren som sier politiet fortsatt skal ha et sivilt preg.
– Vi gjør dette fordi folk i Norge skal være trygge og politiet skal ha sin sikkerhet ivaretatt på jobb.
– Utrolig skuffet
Et klart flertall på Stortinget ønsker nå en generell bevæpning av politiet etter at Høyre, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF snudde. Frp har lenge vært for bevæpning.
SV, Rødt, Venstre og MDG er imot en generell bevæpning av politiet.
– Dette er rett og slett helt elendig, sier SVs justispolitiske talsperson Torgeir Knag Fylkesnes om regjeringens lovforslag.
Han er svært kritisk og anklager regjeringen for å ta et prinsippløst standpunkt.
– All kunnskap og forskning vi har går imot generell bevæpning. Vi vet at det undergraver befolkningens tillit til politiet, særlig hos de delene av befolkningen som politiet virkelig trenger å nå, sier han.
Venstre er heller ikke fornøyd.
– Jeg er utrolig skuffet. Det vi egentlig snakker om her, er om politiet skal ha våpen på hofta i situasjoner hvor det er vurdert at de ikke trenger det, sier partiets justispolitiske talsperson Ingvild Wetrhus Thorsvik.
Hylles av opposisjonen
Dagens lovforslag hylles som historisk av Høyre og Frp.
– Dette er historisk og viktig. Vi er glade for at bevæpningen av politiet kommer på plass så fort, sier justispolitisk talsperson i Høyre, Peter Frølich.
Det støttes av FrPs justispolitiske talsmann Helge André Njåstad.
– Det er noe betryggende i at flere partier nå omsider erkjenner behovet for et fast bevæpnet politi. Når trygghet settes over prestisje, beveger politikken seg i riktig retning, sier han.
Betent debatt
Norge er i dag et av få land der politiet er ubevæpnet i ordinær tjeneste. I noen unntakstilfeller har Justisdepartementet godkjent midlertidig bevæpning, blant annet i lys av økt terrortrussel.
Generell bevæpning betyr at politifolk alltid skal ha våpen på seg når de er ute i byen.
I dag har politiet våpen i patruljebilen, som de må hente om det oppstår en trusselsituasjon. Tilhengere av generell bevæpning mener at denne ordningen øker risikoen for at liv kan gå tapt.
Motstandere mener på den andre siden at man risikerer å svekke sivilbefolkningens tillit til politiet, at forebygging blir vanskeligere og risikoen for eskalering større.
Støttes av politiet
Politiet har selv ønsket generell bevæpning i en årrekke. De mener trusselsituasjoner som terror, gjengoppgjør og voldelige psykisk syke underbygger behovet for å bære våpen fast.
– Dette er et viktig steg for å styrke beredskapen til politiet mot alvorlige og uforutsette hendelser, sier politidirektør Håkon Skulstad om lovforslaget som nå er lagt fram.
Oslo politidistrikt er det distriktet som er oftest bevæpnet. Politimester i Oslo Ida Melbo Øystese sier at de fleste av politioppdragene likevel løses uten å bruke våpen.
– Det har vi lang tradisjon for å gjøre. Våre mannskaper er godt trent for å ikke bruke mer makt enn nødvendig, og sånn skal det fortsatt være, sier hun.
Innsatsleder Tore Barstad i Oslo-politiet framholder at politiets viktigste våpen fortsatt er samtale og dialog.
– Våpen blir bare et ekstra redskap vi har med oss, sier han til NRK.
– Det er en stor glede for mine kollegaer å vite at man får en tryggere arbeidshverdag. Vi er mennesker, vi skal hjem vi også.